Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-03-29, 6:34 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2017 » Май » 21 » „За чиста вода”
    2:20 PM
    „За чиста вода”

    Кръжокът „За чиста вода” започна дейността си на 03.11.2016 г. В него се включиха 18 ученици от VІІБ и ХВ класове под ръководството на Росица Георгиева, старши учител по химия и опазване на околната среда.                                                                                    

    Целите, поставени за изпълнение, бяха запознаване със състава и качеството на питейната вода в Търговище и региона, с методите за мониторинг и пречистване на водите в общината, придобиване на умения за прецизен експеримент, анализ и обобщаване на получените практически резултати, за разширяване на знанията за природните кристални форми, за съвременните биотехнологии, генно инженерство и ГМО и ГМХ. 

    Интересни за учениците бяха подготвените от част от тях презентации ”Кристали – скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали Сваровски”, „Генно инженерство -  генно модифицирани храни”.

    Най-напред учениците проучиха, че в град Търговище пием вода от язовир Тича, който се намира на юг от град Велики Преслав, област Шумен. Тъй като докато стигне по дългите водопроводни тръби водата се замърсява, тя трябва добре да се пречисти преди да се използва за пиене. Това става в Микрофилтрационна  озонаторна  станция на град Търговище.

    След като водата се пречисти от по-големи и по-малки механични примеси чрез утаяване и микрофилтри, тя се обработва с озон и с хлор, за да се обеззарази. След това започва изследването на качеството на питейната вода.

    Занятията на кръжока по мониторинга на питейната и отпадните води в община Търговище бяха проведени в лабораторията на озонаторната станция. Работещите там, ръководство и лаборанти, оказаха голяма помощ при усвояване на умения за практическа работа на учениците. Учениците направиха част от мониторинга. Изследваха водата за електропроводимост и мътност, за наличие на нитритни, амониеви и  хлоридни йони, които са опасни за човешкия организъм. С любопитство участниците в кръжока се включиха във вземане на проби вода от езерото „Борово око” край града и изследването й в лабораторията на пречиствателната станция, за да разберат в каква среда живеят водните обитатели на езерото. Лабораторните анализи бяха заснети на клипове и на снимки. С тях учениците направиха табло и три презентации, които бяха представени на съвместно занятие с ученици и учители от училището, с родители и гости от Озонаторната станция. На тази среща най-напред бе представен електронен рвчник на използваните понятия, с част от които се проведе викторина, в която се включиха много от учениците и гостите.

    Всички присъстващи се обединиха около важността на ежедневния контрол на водата, която пием и доброто качество на водите, които след употреба в бита, в промишлеността и транстпорта се изхвърлят в околната среда, за да се запази чист нашият общ дом – планетата Земя.

     

    Прегледи: 664 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Май 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Нашата анкета
    24 май е:
    Всички отговори: 207

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024