Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-04-19, 4:34 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2015 » Декември » 14 » В V клас децата могат да анализират
    9:48 AM
    В V клас децата могат да анализират

    За  учениците  от  V клас НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО  започна  с представяне на любима книга пред класа. Учениците показаха  много висока читателска култура, убедително представиха любимата си книга и прочетоха уместно подбран откъс,  за  да провокират интереса на останалите. Учителят им по български език и литература Цветелина Досева с радост и приятна изненада установи интереса на децата към различни жанрове. Петокласниците  четат издания за личностно развитие, енциклопедии, криминални романи, митология и приказки, разбира се. А за някои предпочитана пред всички книги е Библията.

    В V а клас  за най- добро представяне  на книга бяха отличени Атила Якубов и Василен Здравков, а учениците единодушно избраха  за най-интересно четиво българския мит „Как било създадено небето”. В V в клас пък  учениците единодушно избраха за любима своя книга „Пипи  Дългото чорапче”, а  веднага след нея поставиха Приказките  на Андерсен. В V б клас в „Парада на книгите”  се конкурираха детските енциклопедии и комиксите. В края на представянето  учениците разглеждаха, коментираха и си разменяха книги, а Теодор Филипов зае на учителката си скъпа за него книга, подарена от приятел.

    За домашна работа учениците  имаха за задача да проведат кратко „интервю” с възрастен член от семейството и след това да напишат съчинение на тема: ”Любимата книга на мама/татко, баба, дядо, леля …/”. Изпълнението на задачата се превърна в своеобразна ретроспективна разходка, чрез която научиха много за историята на четенето от 50-те до 80-те години на 20 век. Сред любимите книги на предците първенство държат „Патиланско царство” и ”Хитър Петър”. Децата бяха впечатлени от информацията  за книжния пазар в тези години, за дефицита на  книги, за масовите посещения  на библиотеките. В дискусията те споделиха като извод , че преди  книгата е била най-предпочитаният подарък.

    Г-жа Емине Якубова,  заместник-кмет на община Търговище, прие с радост поканата  да участва в дейностите, посветени на  Националната седмица на четенето. Г-жа Якубова  се отзова не само като публична личност, но и като майка на петокласник. В V а клас  тя проведе динамична дискусия за ползата от четенето и   преживяванията, породени от  съприкосновението с книгите. Завладени от нейната обаятелност децата се надпреварваха да отговарят и дискутират и на свой ред я впечатлиха със задълбочените си отговори. Учениците я поканиха да им гостува отново, а г-жа Якубова се сбогува с тях с думите: ”Тръгвам си спокойна , че в V клас децата  могат да анализират.”

    Седмицата на четенето съвпадна с  активната подготовка на учениците от V клас  за участие в петото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка ”Ще ти разкажа приказка”. Над 20 ученици вече са завършили своята приказка, а няколко все още работят. Творчеството на децата е впечатляващо с дълбочината на идейните послания и оригиналност. С нетърпение и вълнение очакват началото на следващата седмица, когато заедно ще изпратят своите приказки .

    Ученици от  Vб посетиха една от паралелките на І клас с класен ръководител г-н Т.Денев, за да  им почетат  от любими  приказки, а първокласниците ги изненадаха с това, че вече знаят да четат и не се стесняват да демонстрират умението си. За учениците от V клас  Националната седмица на четенето приключи с традиционната за началото на всеки учебен час лингвистична игра „Правописен офицер”. Различното този път  бе, че състезанието  беше между паралелките. Правото да се нарекат „Правописен офицер” /без правописни грешки/ получиха Даниела Кирилова и Сезер Топчу от V в клас.

    Цв.Досева - ст.учител по български език и литература

    Прегледи: 837 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 5.0/1
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Декември 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Нашата анкета
    Имате ли отношение към 8 март?
    Всички отговори: 144

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024