Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Четвъртък, 2024-03-28, 8:52 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2014 » Ноември » 25 » Открити уроци по Предприемачество в І СОУ „Св. Седмочисленици”
    10:54 AM
    Открити уроци по Предприемачество в І СОУ „Св. Седмочисленици”

    Учениците от ІІІ а клас на І СОУ „Св. Седмочисленици” град Търговище с класен ръководител Стела Вълчева се включиха в открит урок по програмите за предприемаческо образование и поведение на Джуниър Ачийвмънт България. Тази година учениците работят по програмата „Нашият град”.

    Откритият урок е част от серия инициативи на Джуниър Ачийвмънт България в рамките на световната седмица по предприемачество от 17 – 23 ноември 2014 година. Темата на урока – „Градски зони. Архитектурни стилове” бе посрещната с интерес.

    Сред гостите бяха: г-жа Магдалена Жечева – Директор на РИМ в Търговище, г-н Витан Витов – старши експерт „Начално образование” в РИО Търговище, г-жа Зафирова – Директор на І СОУ „Св. Седмочисленици” Търговище, родители.

    За консултант – доброволец бе поканена г–жа Дияна Стефанова -  главен архитект на Община Търговище.

    Третокласниците се запознаха с понятията: град, предприятие /фирма/, зони /райони /, архитект. Определяха и планираха зони в класната стая, в училище, в предприятие. Архитект Стефанова ги запозна с градските зони: за бизнес, жилищна, селскостопанска, промишлена и многофункционална. На картата на Търговище тя им показа разположението на зоните /районите/ в нашия град.От нея научиха, че до средата на месец декември трябва да приключат довършителните работи в централната част на града. За следващата година предстои изграждането на 5 детски площадки в нашия град.

    С интерес бяха посрещнати от учениците и черно – белите снимки на нашия град, когато е носел името „Ески Джумая”. Г-жа Жечева се включи в разпознаването и обясненията, тъй като голяма част от сградите вече не съществуват.

    Интерес предизвика и презентацията за различните архитектурни стилове: американския – фронтиър, немския – фахверк, японската къща – минка, съпоставени с българската възрожденска къща.

    В края на часа архитект Стефанова и учениците получиха Сертификати за участие в откритият урок.

    На 18.11.2014 г.  се проведе открит урок по предприемачество и с учениците от 6 клас. Учениците  гледаха филм за младия изобретател Недялко Недялков и чуха разказа на г-жа В. Койчева, собственик на сладкарница „Йовелина”, която бе домакин на събитието. По-късно обсъдиха качествата и отличителните черти на предприемача. Следващите дейности включваха екипна работа. Всеки екип отговори на въпроси от Викторината на предприемачите и разработи проект за разширяване на сладкарницата и за привличане на нови клиенти. Идеите на екипите бяха презентирани пред компетентно жури. Бъдещите предприемачи изказаха чудесни предложения:

    • детски площадки за най-малките;
    • тематични кътове и партита за тинейджърите;
    • фитнес площадка за по-големите;
    • „Здравословна сладкарница”, в която никога не се напълнява, защото се знаят калориите на всяко парче торта и предварително се изразходват във фитнес залата.

    Журито зададе въпроси към всеки от екипите и номинира най-добрите предложения. Консултантът на открития урок – г-жа Койчева, получи полезни съвети от бъдещите си клиенти.  За нея стана ясно какви са интересите на тази възрастова група /клиенти, каквито няма/, за да обнови цялостната организацията и дейност на сладкарницата. Тя коментира иновативното и оригинално мислене на учениците – бъдещи предприемачи.

    Организатор на урока бе г-жа Росица Станкова – учител по история и география и обучител по предприемачество в прогимназиален етап. 

    Прегледи: 2258 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Ноември 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Нашата анкета
    24 май е:
    Всички отговори: 207

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024