Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-03-29, 11:16 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2015 » Май » 22 » От килийното училище до днес
    10:45 AM
    От килийното училище до днес

    Преди няколко дни, ние, учениците от VІа клас на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”, проведохме открит урок пред учители по български език и литература от Търговище. Присъстваха също нашата директорка г-жа Зафирова и експертът от РИО. Урокът представи различни периоди от историята на образованието.

    Всичко започна с посещенията в двата музея – Исторически и училищен. Там ние получихме информация и научихме много интересни факти, необходими за предстоящия урок. Госпожа Даниела Стоянова ни разпредели на три екипа, а  във всеки екип ние си разпределихме задачите по темата. Изработихме презентации и различни предмети, с които да покажем характерните особености на обучението през определените периоди.

     Урокът се състоя в кабинет Иван Вазов, който много харесваме. Първи бяха килийните училища, за които научихме, че те са поставили началото на образованието. След това бяха взаимните училища, които  ни предоставиха много интересна информация – как са били организирани, как учениците са били обучавани и много други факти. Последният екип ни представи класните училища, каквито всъщност са и съвременните, но ние открихме и много различия.

    Научихме много интересни исторически факти, включително и за историята на нашето училище. Толкова се гордеем, че сме наследници на първото светско училище в града ни!

    Имаше и  въпроси за основните характеристики на всеки период и за новата информация, трябваше да мислим, да сравняваме със съвременното обучение, но ние имаме опит от проведени такива уроци през годината, внимавахме и не бяхме изненадани. Разбира се, трябваше да откриваме и различни думи - домашни, чуждици, архаизми.

    При въпроса на госпожата за начина на организиране на урока ни, с изненада установихме, че сме приложили взаимоучителния метод! Ние в екипите взаимно се учехме и подпомагахме – всеки се включи със силните си страни. Да, но после тя обяви, че това е проектнобазиран урок. Всички присъстващи ни поздравиха за работата. Няма значение как се нарича – важното е, че на нас ни беше интересно и забавно!

     Велислава,  Преслава и  Йоскан – ученици от VІа клас на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”

    Прегледи: 942 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Май 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Нашата анкета
    Имате ли отношение към 8 март?
    Всички отговори: 144

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024