Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-03-29, 10:31 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2013 » Август » 11 » Нова, европейска „звезда” за Първа гимнази
    11:22 AM
    Нова, европейска „звезда” за Първа гимнази

    Успехите и признанията за учениците и учителите на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”-гр. Търговище не секват дори и през лятната ваканция. Многостранното междуучилищно партньорство със заглавие „Нашите съкровища”, осъществено в периода 2010-2012 г., на което училището беше инициатор и координатор, е обявено за „звездно”. Проектът беше одобрен и финансиран от Програмата за учене през целия живот на Европейската Комисия (ЕК).

    „Звездни” проекти се избират всяка година. Съгласно утвърдена процедура, Националните агенции на страните-участнички в този вид партньорства (33 на брой),  номинират проекти от техните държави, които отговарят на определени условия, най-важните сред които са: значимост на темата; международно сътрудничество на високо ниво; отлична качествена обосновка в крайния отчет на проекта; разнообразие, преносимост, транснационална значимост и европейска добавена стойност на резултатите и създадените продукти; креативност, иновативност и атрактивност на дейностите; значим, положителен ефект върху целевите групи.

    На международно ниво, представители на гореспоменатите европейски институции оценяват предложените проекти по специални критерии, и избират „звездните” измежду тях. Радостта и гордостта ни са много големи и напълно заслужени, защото българската Национална Агенция номинира единствено нашия проект (при 130, одобрени през 2010 г.), а след европейската оценка са избрани само 26. По статистика на ЕК, общият брой на приключилите през 2012 г. партньорства от този тип в Европа е 1309, а нашето е сред 26-те най-успешни и значими.

    В изпратено до училището писмо са посочени следните най-силни мотиви за признанието: активно включване на целевите групи на всички етапи на осъществяване  на партньорството; пълно съвпадение между цели, средства и резултати; забележителност и значимост на крайните продукти и резултати; широко партньорство (9 държави) с ярко изразен мултикултурализъм.

    „Звездният” статут на проекта означава, че резюмирана информация за него предстои в скоро време да бъде публикувана в специална брошура на Програмата за учене през целия живот, представяща добри европейски практики в сферата на междуучилищното сътрудничество. Постиженията от партньорството ще станат достъпни за всички заинтересовани и на сайта на EVE-електронна платформа, разпространяваща резултатите от най-добрите проекти в сферата на образованието, културата, младежта и активното гражданство, финансирани от ЕК.

    Това ново признание за Първа гимназия е поредното доказателство за европейските измерения на образователната институция, в която атрактивният училищен живот, иновативността, креативността и споделянето на добър опит на международно ниво са основни приоритети.





    Прегледи: 1016 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Август 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Нашата анкета
    24 май е:
    Всички отговори: 207

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024