Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Четвъртък, 2020-01-23, 4:41 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
 • Главни учители
 • МОН
 • РУО Търговище
 • MOODLE
 • Електронен дневник
 • Шуменски университет
 • Национална педагогическа мрежа

 • Статистика

  Онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Влизане

  Начало » 2013 » Август » 11 » Нова, европейска „звезда” за Първа гимнази
  11:22 AM
  Нова, европейска „звезда” за Първа гимнази

  Успехите и признанията за учениците и учителите на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”-гр. Търговище не секват дори и през лятната ваканция. Многостранното междуучилищно партньорство със заглавие „Нашите съкровища”, осъществено в периода 2010-2012 г., на което училището беше инициатор и координатор, е обявено за „звездно”. Проектът беше одобрен и финансиран от Програмата за учене през целия живот на Европейската Комисия (ЕК).

  „Звездни” проекти се избират всяка година. Съгласно утвърдена процедура, Националните агенции на страните-участнички в този вид партньорства (33 на брой),  номинират проекти от техните държави, които отговарят на определени условия, най-важните сред които са: значимост на темата; международно сътрудничество на високо ниво; отлична качествена обосновка в крайния отчет на проекта; разнообразие, преносимост, транснационална значимост и европейска добавена стойност на резултатите и създадените продукти; креативност, иновативност и атрактивност на дейностите; значим, положителен ефект върху целевите групи.

  На международно ниво, представители на гореспоменатите европейски институции оценяват предложените проекти по специални критерии, и избират „звездните” измежду тях. Радостта и гордостта ни са много големи и напълно заслужени, защото българската Национална Агенция номинира единствено нашия проект (при 130, одобрени през 2010 г.), а след европейската оценка са избрани само 26. По статистика на ЕК, общият брой на приключилите през 2012 г. партньорства от този тип в Европа е 1309, а нашето е сред 26-те най-успешни и значими.

  В изпратено до училището писмо са посочени следните най-силни мотиви за признанието: активно включване на целевите групи на всички етапи на осъществяване  на партньорството; пълно съвпадение между цели, средства и резултати; забележителност и значимост на крайните продукти и резултати; широко партньорство (9 държави) с ярко изразен мултикултурализъм.

  „Звездният” статут на проекта означава, че резюмирана информация за него предстои в скоро време да бъде публикувана в специална брошура на Програмата за учене през целия живот, представяща добри европейски практики в сферата на междуучилищното сътрудничество. Постиженията от партньорството ще станат достъпни за всички заинтересовани и на сайта на EVE-електронна платформа, разпространяваща резултатите от най-добрите проекти в сферата на образованието, културата, младежта и активното гражданство, финансирани от ЕК.

  Това ново признание за Първа гимназия е поредното доказателство за европейските измерения на образователната институция, в която атрактивният училищен живот, иновативността, креативността и споделянето на добър опит на международно ниво са основни приоритети.

  Прегледи: 638 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
  Всички коментари: 0
  Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Календар
  «  Август 2013  »
  ПнВтСрЧтПтСбНд
     1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031

  Нашата анкета
  За или против ядрената енергетика сте?
  Всички отговори: 154

  Архив


  Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2020