Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Събота, 2024-04-20, 12:05 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2013 » Февруари » 1 » Мнението на Симона - в Европарламента
    2:25 PM
    Мнението на Симона - в Европарламента

    Навсякъде по света младите хора се надигат и изказват позициите си за промените в климата във връзка със стартиралата на 20 юни международна конференция Рио + 20.

    Ученици от училищата-партньори по проекта "Make the LinkClimate exChange на Фондация «Партньори България» участваха в организираното екосъстезание със своите есета и представиха мнението си по темата за промените в климата и защо младежите трябва да участват при взимането на решения по въпросите за промените в килимата.

    Жури в шестчленен състав, независимо един от друг, оценяваха есетата по предварително определени критерии. В журито участваха експерти от МОМН и МОСВ, експерти от информационните офиси на евродепутатите Владимир Уручев и Метин Казак, експерти от WWF и ФПБ.

    Наградата Kindle Touch WiFi печели седемнадесетгодишната Симона Иванова от 11 А клас на I СОУ "Св. Седмочисленици” Търговище. Нейното есе впечатли журито с откровения си, ангажиран тон, активната си позиция и искрена загриженост към обезлесяването. Ето и част от разсъжденията и:

    "Въпросът за климатичните промени, който ме тревожи най-много, е непрекъснатото и неконтролируемо изсичане на горите. Толкова ли е трудно малко да се замислим какво ще оставим на идните поколения ... Технологиите уж се развиват, за да са в наша полза. Защо тогава не започнем да пишем по-често на компютър, а не всекидневно да хабим хиляди листи, за чието производство пък са необходими тонове дървесина. Не е ли безобразие да ми поискат 4 хартиени екземпляра на дадено есе, за да участвам в конкурс?

    Разбира се, е необходимо във всяка една горичка да има хотелче и съответно път до хотелчето ... Понеже много обичаме да бъдем сред природата, ама с климатик и кабелна, предприемачите се чувстват длъжни да ни угодят и строят ли, строят. Е, нищо, че за да се чувстваме сред природата, се налага малко да я унищожим ...

    Това, което аз мога да направя, е да призова всеки един от нас да се замисли истински за бъдещето на планетата и да се опитва да се замисля за всяко едно свое действие. Мога да призова нашите управници да спрат да мислят толкова за пари, а малко повече за нуждите на хората, които са пряко свързани с природата, защото колкото и да са развити технологиите, все пак природата и нейните богатства си остават най-важният фактор за бъдещето ни.”

    Честито на Симона. Мненията на всички участници в състезанието, заедно с мненията на учениците от другите страни-партньори по проекта, ще бъдат обобщени в декларация, която ще бъде представена пред Европейския парламент.

    Четвъртък, 21 Юни 2012 14:57
    Прегледи: 779 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Февруари 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728

    Нашата анкета
    За или против ядрената енергетика сте?
    Всички отговори: 159

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024