Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Четвъртък, 2020-01-23, 4:55 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
 • Главни учители
 • МОН
 • РУО Търговище
 • MOODLE
 • Електронен дневник
 • Шуменски университет
 • Национална педагогическа мрежа

 • Статистика

  Онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Влизане

  Начало » 2013 » Ноември » 6 » Дни на ненасилие в училище
  9:57 AM
  Дни на ненасилие в училище

  Как да се справим с насилието в училище разискваха учениците от 11a  клас с класен ръководител Св. Чанкова в Час на класа в началото на месец ноември 2013 г. Темата беше провокирана от глобалната инициатива за превенция на насилието срещу деца и младежи на ООН – България.

  След обявяването на темата, всеки ученик получи възможност да сподели мнението си. За целта всеки получи самозалепващо се листче и време, за да напише какво според него е насилие. Всеки сам залепи своята представа на общ флипчартърен лист с надпис „Насилие е …”. Един ученик прочете всички предложения. Те бяха подложени на обсъждане, за да се установи дали се получава пълна представа за насилието или е необходимо да се допълни нещо. Учениците сами откриха всички аспекти на насилието – физическо, психическо и сексуално. След това двама ученици прочетоха две дефиниции за насилието, предложени от авторите на проекта, за да сравним представата на класа с тях.

  Във втората част от занятието всички в класа бяха въвлечени да разсъждават и да развиват своите комуникации по проблема за насилието, чрез играта „Съгласен – несъгласен – не съм сигурен”. На трите стени в класната стая бяха поставени надписи с гореизброените думи. На учениците бяха прочетени едно по едно следните твърдения: „Физическото насилие може да се използва, за да помогне на децата да учат по – добре”, „Словесното наказание не обижда децата така силно, както физическото наказание” и „Децата, дразнени от съучениците им, трябва сами да умеят да се защитават”. По първото твърдение само един ученик застана до „Съгласен”, а четирима до „Не съм сигурен”. Всяка група защити позицията си. По второто твърдение петима ученици застанаха до „Не съм сигурен”, а всички останали до „Не съм съгласен”. Отново се проведе аргументиран диспут. По третото твърдение двама ученици застанаха до „Не съм съгласен”, а всички останали отидоха до „Съгласен съм”. Проведохме обсъждане и на тези възможности.

  В третата част от занятието учениците бяха разделени на групи по четирима. Всяка група изработи карта на насилието в училище и я представи пред останалите.

  Часът завърши с разтоварващата беседа, че често не осъзнаваме, че упражняваме насилие върху нашите близки и съученици и за това трябва да бъдем по – внимателни.

   

  Св. Чанкова

  Прегледи: 757 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
  Всички коментари: 0
  Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Календар
  «  Ноември 2013  »
  ПнВтСрЧтПтСбНд
      123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930

  Нашата анкета
  За или против ядрената енергетика сте?
  Всички отговори: 154

  Архив


  Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2020