Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Вторник, 2024-04-16, 6:33 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2013 » Ноември » 6 » Дни на ненасилие в училище
    9:57 AM
    Дни на ненасилие в училище

    Как да се справим с насилието в училище разискваха учениците от 11a  клас с класен ръководител Св. Чанкова в Час на класа в началото на месец ноември 2013 г. Темата беше провокирана от глобалната инициатива за превенция на насилието срещу деца и младежи на ООН – България.

    След обявяването на темата, всеки ученик получи възможност да сподели мнението си. За целта всеки получи самозалепващо се листче и време, за да напише какво според него е насилие. Всеки сам залепи своята представа на общ флипчартърен лист с надпис „Насилие е …”. Един ученик прочете всички предложения. Те бяха подложени на обсъждане, за да се установи дали се получава пълна представа за насилието или е необходимо да се допълни нещо. Учениците сами откриха всички аспекти на насилието – физическо, психическо и сексуално. След това двама ученици прочетоха две дефиниции за насилието, предложени от авторите на проекта, за да сравним представата на класа с тях.

    Във втората част от занятието всички в класа бяха въвлечени да разсъждават и да развиват своите комуникации по проблема за насилието, чрез играта „Съгласен – несъгласен – не съм сигурен”. На трите стени в класната стая бяха поставени надписи с гореизброените думи. На учениците бяха прочетени едно по едно следните твърдения: „Физическото насилие може да се използва, за да помогне на децата да учат по – добре”, „Словесното наказание не обижда децата така силно, както физическото наказание” и „Децата, дразнени от съучениците им, трябва сами да умеят да се защитават”. По първото твърдение само един ученик застана до „Съгласен”, а четирима до „Не съм сигурен”. Всяка група защити позицията си. По второто твърдение петима ученици застанаха до „Не съм сигурен”, а всички останали до „Не съм съгласен”. Отново се проведе аргументиран диспут. По третото твърдение двама ученици застанаха до „Не съм съгласен”, а всички останали отидоха до „Съгласен съм”. Проведохме обсъждане и на тези възможности.

    В третата част от занятието учениците бяха разделени на групи по четирима. Всяка група изработи карта на насилието в училище и я представи пред останалите.

    Часът завърши с разтоварващата беседа, че често не осъзнаваме, че упражняваме насилие върху нашите близки и съученици и за това трябва да бъдем по – внимателни.

     

    Св. Чанкова

    Прегледи: 1150 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Ноември 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930

    Нашата анкета
    Имате ли отношение към 8 март?
    Всички отговори: 144

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024