Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Четвъртък, 2024-04-18, 8:15 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2015 » Октомври » 15 » Бъдещето е код - Европейска седмица на програмирането, 10 – 18 октомври 2015г.
    10:02 AM
    Бъдещето е код - Европейска седмица на програмирането, 10 – 18 октомври 2015г.

    Шестокласниците от 1 СОУ „Свети Седмочисленици“, Търговище, участваха в инициативата „Бъдещето е код“ която се провежда по повод Европейската седмица на програмирането, 10 – 18 октомври 2015г.

    „Бъдещето е код“ е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната. Организаторите са Дигитална национална коалиция с помощта на екип от доброволци и със съдействието на Министерството на образованието и науката.

    Гости на учениците от гимназията бяха две дами - Диана Йорданова и Стела Вълчанова от студио за графичен дизайн и цялостно рекламно обслужване „Уни Арт“, Търговище. Дизайнерите разказаха за същността на работата си, показаха свои произведения, споделиха какви информационни технологии използват и има ли бъдеще тази професия. Малчуганите бяха възторжени от възможността да се докоснат до всеки от продуктите, графично оформени от талантливите Диана и Стела.

    Участие в часа взеха и десетокласници от гимназията, които предварително написаха програми на език за програмиране C++. Програмите провокираха малките ученици с не сложни задачи и игри.

    Изключително забавна за шестокласниците бе задачата  да програмират устройството Bee-Bot, за да стигне до указаната цел - цветето. Всяка нова задача за откриване на път в мрежата беше по-трудна и изискваше логическо мислене и съобразителност.

    След пчелата-робот на средношколците бе предоставена възможност да програмират с Blockly в сайта http://code.org/learn. Редейки блокове те указваха как Angry Bird да се придвижи през лабиринта, за да стигне до Злото прасе. Всеки нов лабиринт добавя нови препятствия, използват се и команди за условие и за цикъл. Така индиректно децата се докоснаха до кодирането с JavaScript, а някои успяха да преминат всичките 20 нива и да си изтеглят сертификат за участие в часа на кодирането.

    За най-ентусиазираните ученици предоставихме линк за достъп до още интересни материали за програмирането, тъй като "да се научиш да програмираш е като изучаването на нов език - няма да го овладееш веднага."

    Пламен Петров и Фирдес Рушудова – старши учители по Информатика и ИТ

    ***

    На 13 Октомври 2015г. аз и моят съученик Калин Зафиров участвахме в съвместен урок с шестокласници от нашето училище. Той беше проведен във връзка с инициативата "Бъдещето е код", в която е партньор и Министерство на образованието. Идеята беше на нашите учители по информационни технологии г-жа Рушудова и г-н Петров. В този необикновен учебен час гостуваха и двама графични дизайнери от рекламна агенция "УниАрт".

    Часът протече много интересно. Първо, нашите гости разказаха на малките ученици за своята професия и как в нея си служат с програмирането. След което аз и Калин ги запознахме с основите на програмиране на С++. Бяхме им подготвили кратка програма със занимателна игра, която извежда поредица от команди при въвеждане на даден символ. Малчуганите бяха много въодушевени и впечатлени от играта. Идеята на нашите преподаватели е, че всеки ученик трябва да има възможност да изучава компютърни науки. Те помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност. Когато започнат да ги изучават по- рано, учениците ще имат основа за успешна кариера в 21-ви век.

    Радвам се, че участвах в тази инициатива, защото имах възможност да се поставя на мястото на нашите учители. Очевидно работата им не е лесна.

    Айлин Али Х"б"

    Прегледи: 1054 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 5.0/1
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Октомври 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Нашата анкета
    За или против ядрената енергетика сте?
    Всички отговори: 159

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024