Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Вторник, 2024-04-16, 7:26 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » Архив на новините
    « 1 2 ... 33 34 35 36 37 »

    В края на миналата седмици в София се проведе национален екологичен семинар и конференция  „Стъпвай леко", организирани от фондация „Партньори-България" като заключително събитие по проекта с международно участие Make the Link − Climate exChange.

    Като представители на област Търговище във форума  взеха участие Румяна Радославова – старши учител по  география и икономика, Симона  Иванова и Кристина Маринова- ученици от 12 и 9 клас, всичките от  Първо СОУ"Св. Седмочисленици".  Търговищкото училище беше изключително активно през трите години работа по проекта. Есето на Симона, с което тя спечели наградата Kindle Touch WiFi, отличаващо се с активната позиция и искрена загриженост към обезлесяването, заедно с мненията на други участници, бяха обобщени в декларация, която вече е представена пред Европейския парламент. Евродепутатът ... Още>>

    Прегледи: 1082 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    На 21 ноември в Първо СОУ „Свети Седмочисленици” стартира получаването на плодове и зеленчуци за учениците от подготвителна група и от начален етап по схемата „Училищен плод”. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет. В продължения на няколко месеца малчуганите ще хапват два пъти седмично ябълки, круши, моркови и др. пресни плодове и зеленчуци.Целта е  подобряване на хранителните навици на децата и  повишаване на тяхната информираност, както и на техните родители и учители за принципите за здравословно хранене.

    Севдалина Зафирова
    Четвъртък, 22 Ноември 2012 19:16

    Прегледи: 1245 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Ученици и учители от І СОУ „Свети Седмочисленици” се присъединиха към станалото вече традиционно отбелязване по цял свят на „Седмица за справянето с тормоза”.

    Начало на Седмицата беше поставено в часа на класа с представяне на презентация под мотото „Ние сме по-добре БЕЗ тормоз”.

    На подреденото в училището табло бяха изложени проекти за плакати, слогани, компютърни графични изображения и публикации /брошури и рекламни листовки/, създадени от учениците по време на извънкласни дейности, с които те отричат тормоза като форма на общуване.

    Ден от седмицата – сряда, беше обявен за учениците от начален етап за „Ден на розовото настроение”. В този ден най-малките „розови” госпожици танцуваха под звуците на любими песни. Други предадоха своето послание с изработено от тях Дърво на приятелството. По-големите работиха с природни ма ... Още>>

    Прегледи: 955 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Кампания „До училище пеша", посветена на пешеходната безопасност на децата, проведоха в Първo СОУ „Свети Семочисленици”. Тя бе организирана по повод обявения месец на пешеходната безопасност от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

    Ред инициативи бяха проведени в търговищкото школо в рамките на кампанията. Служители от „Пътна полиция" се отзоваха за среща с учениците на тема „Как да се опазим на пътя?", проведено бе и практическо занятие за движение по улиците с и без регулировчик. Възпитаниците на училището подготвиха специално радиопредаване, посветено на Световния ден за възпоменание за жертвите от пътно-транспортни произшествия.

    При организирането и провеждането на мероприятията активно бяха привлечени членовете на училищната комисия по БДП и родителската общност. ... Още>>
    Прегледи: 1127 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Студенти от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” се учиха на педагогическо майсторство от учители на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”.    Студентите посетиха часове по различни учебни предмети, в които наблюдаваха как технологичната обезпеченост на учебния процес заедно с творческия и иновативния подход на учителите правят уроците уникални и интересни.

    Те присъстваха и на демонстрации по природни науки, в които умело бяха съчетани възможностите на класическия демонстрационен експеримент и модерната мултимедийна техника, включително 3D видео и приложения със системата Кинект.

    Поредното посещение на студенти в търговищкото училище в изпълнение на подписания договор, по силата на който І СОУ „Свети Седмочисленици” е базово училище на ШУ „Епископ Константин Преславски”.

    Понеделник, 19 Ноември 2012 13:20 ... Още>>
    Прегледи: 927 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Петдесет дни крачкомери отброяваха всяка стъпка на децата от І б клас в І СОУ„Свети Седмочисленици”. Инициативата е по програма „Global Children’s Challenge 2012” на Световната здравна организация и е насочена срещу обездвижването и наднорменото тегло сред подрастващите. Тя се осъществява под мотото „Накарай света да се движи”.

    На участниците бяха предоставени безплатно крачкомери и книжки („Стъпка по стъпка”). Ежедневно първокласниците носеха крачкомерите и вписваха броя на направените крачки в книжките си. Данните се препращаха към сайта на програмата, където се калкулираха в километри, в зависимост от които класът достигаше до различни дестинации  в забавно виртуално пътешествие.

    На 19 септември първокласниците заедно с класния си ръководител Марийка  Трифонова тръгнаха от Ниагарския водопад в Канада. След това минаха през ... Още>>

    Прегледи: 888 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    С много настроение и чудесни изпълнения на млади таланти – домакини и гости , премина благотворителният концерт на Първо СОУ „Свети Седмочисленици” гр. Търговище за набиране на средства за изграждане на център по природни науки. В залата на драматичния театър присъстваха заместник-областният управител Елка Станчева, кметът на общината Красимир Мирев,  ученици, учители, родители и граждани.

    Директорът на училището Севдалина Зафирова  представи проекта и основните принципи на финансиращата организация – фондация „Америка за България”, един от които е да насърчава благотворителността в нашата страна. Г-жа Зафирова направи връзка с добрите български традиции и посочи ярки възрожденски примери от историята на най-старото търговищко школо  за съпричастността  на гражданите към  образователното дело, за готовността  им  да дават тр ... Още>>

    Прегледи: 1065 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Дванадесетокласничката Симона Иванова от Първо СОУ „Свети Седмочисленици" спечели първата награда в раздел „Журналистика" на петия национален литературен ученически конкурс „Стоян Михайловски" с есето „Стра6но оби4ам българския е3ик!".

    Повод за размислите си Симона взема от стиховете на Ран Босилек, написани също на „шльокавица": " Родна ре4, омайна, сладка, 6то 3ву4и навред край мен; ре4 на мама и на татка, ре4, 6то мълвим всеки ден."

    „Мълвим... С изключение на моментите, когато не чатим, скайпим или туитваме. Тогава изобщо забравяме за съществуването на българския език, а да не говорим за правописните му или пунктуационни норми. „Най-родната реч" тогава е латиницата, а най-любимите букви „4", „6" и „3". Дали сме happy, или сме sad-нати, няма значение - важното е да си го post-нем на стената", пише в есето си възпитаничката на Първа гимназ ... Още>>

    Прегледи: 997 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Урок по метода Граждани се проведе с ученици от 12 – тите класове в І СОУ „Св. Седмочисленици” гр. Търговище с преподавател Светлана Чанкова. Той беше на тема Правата на човека и гражданина и се реализира в рамките на проект на фондация „Пайдея”, по който училището е партньор. Неговата цел бе подрастващите да получат информация за правата си като хора и граждани, да открият и осмислят връзката между тях, да осъзнаят възможностите за практическото им приложение, да развият умения за работа с различни източници на информация и за нейното извличане.

    За успешното постигане на целите, работата по темата бе разделена на етапи. През първия етап учениците се запознаха с възникването на идеята за правата на човека, със съдържанието на понятието „граждански статус”, направиха паралел между социална и либерлна държава.

    През втория етап, с помощта на ... Още>>

    Прегледи: 1158 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Обръщаме се към всички, за които е важно училището да бъде привлекателна територия за младите хора.

    Всички ние—големи и малки, учители и ученици от Първо СОУ ”Свети Седмочисленици” гр.Търговище, искаме да превърнем своето училище в училище на сбъднатите мечти. За целта вече стартира кампания за набиране на средства, която ще продължи до 20.12.2012г. Готови сме да направим всичко, което е по силите ни. Ще творим, ще пеем, ще танцуваме и рецитираме на нашия благотворителен концерт. В такива важни мигове всеки има нужда от подадена ръка, от приятелско рамо и разбиране.

    Можем да бъдем заедно и да поемем по пътя на мечтите, за да стане училището ни дом на докоснатото бъдеще.

    Благотворителният концерт ще се състои на 31.10.2012г. в Драматичен театър Търговище.

    Билети се продават в училище и на касата на театъра.

    Суми за дарение ще се приемат в канцелар ... Още>>

    Прегледи: 1043 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    В Първо СОУ „Свети Седмочисленици” стартира проект за създаване на център по природоматематически науки с високотехнологична учебна среда. Проектът се финансира от Фондация „Америка за България”, която подкрепя инициативи за подобряване на качеството на преподаване и обучение в българските училища и университети и е на стойност 212 000 лв. Съфинансирането от страна на училището е в размер на 30% от общата сума.

    Целта на проекта е създаване на високотехнологична среда за учебния процес, както и модернизиране на базата по природни науки в посока разширяване на възможностите за интерактивно обучение и експериментални дейности. Предвижда се разширяване на възможностите за електронно обучение за училището като цяло. Целта кореспондира със задачата за повишаване на интереса и мотивацията за учене на учениците.

    За реализиране на целта ще бъде създаден център по природома ... Още>>

    Прегледи: 848 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Първо СОУ „Св. Седмочисленици” гр. Търговище е сред 9-те училища в страната, кандидатствали и одобрени за работа по проект „Граждани”. Той се реализира по инициатива на фондация „Пайдея” в партньорство с други европейски страни и се финансира по подпрограма Коменски на програмата „Учене през целия живот” на Европейската комисия.. Основната цел на проекта е развитие на гражданските умения на учениците чрез използване на интерактивни методи. Отношението между страните беше закрепено със Споразумение за партньорство.

    По първия модул на споразумението учителите Румяна Радославова и Светлана Чанкова взеха участие в работата на Ателие за гражданско образование /ГО/ и интерактивни методи по модела „Граждани”. Инициативата се проведе на 12 и 13 октомври 2012 г. в гр. София. Участниците представиха и обсъдиха училищни практики и идеи за организиране на практически дейност ... Още>>

    Прегледи: 896 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    В рамките на европейската инициатива „Отново на училище” в Първо СОУ „Свети Седмочисленици” гр. Търговище се проведоха срещи на Станислав Тошков с ученици от девети и десети клас. Станислав Тошков е възпитаник на Първа гимназия, завършил е право в Софийски университет, специализирал е в Швейцария. С европейските структури го свързва работа в делегацията на европейския парламент  в Киргизстан и работа в Брюксел във връзка с проучвания, свързани с АКТА.

    Каква е ролята на делегациите  на Европейския парламент за поддържане на  връзките и обмена на информация с различните парламенти в трети държави, как те  допринасят за  насърчаването в тези държави на ценностите, на които се основава Европейският съюз, а именно принципите на свободата и демокрацията, спазването на правата на човека и основните свободи – това обясни гостът на учениците. Той споде ... Още>>

    Прегледи: 995 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Денят на Европейските езици – 26 септември, беше отбелязан и в І СОУ „Свети Седмочисленици”.   На този ден учениците от осмите класове, с прием след завършен седми клас, бяха официално приети в групата на засилено изучаващите английски език. Тържеството прерасна в личен празник, когато под „ръководството” на дванадесетокласниците всеки положи клетва – официалната клетва на осмокласника от І СОУ.

    Участниците и гостите на тържеството бяха приветствани от г-жа Севдалина Зафирова – директор на училището, която поздрави младите хора за направения избор и подчерта ролята и значението на владеенето на чужди езици, както и бъдещите възможности, които то им предоставя.

    Осмокласниците бяха запознати с международния проект „Твоята Европа: демократично създаване и споделяне”, в който те ще участват като основна работна група, а за всички, които имат познания за езиците на Европа, беше подготвена занимателна викторин ... Още>>

    Прегледи: 888 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Преди броени дни главен учител Боряна Ботева, преподавател по английски език в начален етап в Първо СОУ „Свети Седмочисленици”, се завърна от третата си индивидуална квалификационна дейност в чужбина. След обучението в Брайтън, Великобритания през 2005 и в Лимърик, Ирландия през 2008 г., тя взе участие в специализиран курс за учители в Бат Академи в град Бат, Великобритания. Двуседмичното обучение, провело се в края на юни и началото на юли, на тема „ИКТ в чуждоезиковото обучение”, беше финансирано по подпрограма „Коменски-квалификационна дейност за учители и друг персонал в сферата на средното образование” на Програмата за учене през целия живот на Европейската Комисия.

    Освен представителят на училището от нашия град (и единствен от България), в квалификационната дейност взеха участие още учители от Испания, Италия, Гърция, Естония, Унгария, Литва, Франция и Латв ... Още>>

    Прегледи: 992 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Навсякъде по света младите хора се надигат и изказват позициите си за промените в климата във връзка със стартиралата на 20 юни международна конференция Рио + 20.

    Ученици от училищата-партньори по проекта "Make the LinkClimate exChange на Фондация «Партньори България» участваха в организираното екосъстезание със своите есета и представиха мнението си по темата за промените в климата и защо младежите трябва да участват при взимането на решения по въпросите за промените в килимата.

    Жури в шестчленен състав, независимо един от друг, оценяваха есетата по предварително определени критерии. В журито участваха експерти от МОМН и МОСВ, експерти от информационните офиси на евродепутатите Владимир Уруче ... Още>>

    Прегледи: 778 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    На 18. 05 в I СОУ „Св. Седмочисленици” се проведоха Олимпийски игри за първокласници.

    Учениците бяха запознати с миналото и настоящето на Олимпийските игри и с известни български спортисти взели участие в тях. Официалното откриване включваше вдигане на олимпийското знаме, запалване на Олимпийския огън  и музикална програма. Всички участници получиха грамоти,  а най- добрите - златни и сребърни медали. Под ръководството на учителя по ФВС  Н.Димова и възпитателите Ц.Димитрова и С.Йорданова първокласниците  не само се забавляваха, но игрите се превърнаха  и в тържество на приятелството, разбирателството и взаимопомощта.

    Вторник, 05 Юни 2012 09:26
    Прегледи: 1056 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Във връзка с 42 години от обявяване на Международния ден на Земята учителите и учениците от І СОУ съвместно изготвихме план за организиране и провеждане на обявената седмица на Земята – 19-29.04.2012 г.

    На 19.04. се осъществи тържествено откриване на Седмицата, като официално бяха обявени предстоящите инициативи. Нашата десетдневка тази година  премина под надслов „Милиард действия в зелено” .Стартирахме отворена зелена книга под надслов „Ако си приятел на Земята, помогни за решаването на проблемите й”. Призовахме всички  да опишат своите инициативи за опазване на Земята,да разкажат за събития, които са осъществили.

    На 19.04.2012год., на еко-събитие по повод Седмицата на Земята ЦМДИ отчете резултатите от обявения конкурс"Еко-фантазии". Участниците трябваше да изработят предмети от рециклирани материали,които да имат естетическа стойност или практическо приложение. Със свои творби се включи и екоклу ... Още>>

    Прегледи: 1178 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    На 10 май 2012 година в Драматичния театър в гр.Търговище се проведе шоу - кастинг за  млади артистични таланти

    в рамките на ХІІІ-я Международен фестивал на спектакъл за деца „Вълшебната завеса 2012”.

    От нашето училище участие взеха деца и от двете възрастови групи и се окичиха с награди.

    Теодор Филипов Маринов от І-а клас, участник в Първа възрастова група от 5 до 7 години, грабна наградата за най-добър костюм в ролята си на дяволчето Фют от пиесата на Ангелина Жекова „Защо угасна слънцето”.

    Благовеста Атанасова Шишкова от ІІІ-б клас, от Втора възрастова група - от 8 до 10 години, представи любим приказен герой - Пепеляшка от едноименната приказка. Тя изигра момента, в който героинята се явява на бала. За доброто й представяне журито й присъди ІІ-ро място в категорията „Артистичен талант” в ... Още>>

    Прегледи: 865 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    За учениците и учителите от Първо СОУ „Свети Седмочисленици” неусетно отлетяха двете години на международното партньорство по подпрограма „Коменски” на Програма „Учене през целия живот”, на което търговищкото училище беше координатор. Темата, по която партньори от девет европейски училища обменяха знания, мисли и идеи, беше „Нашите съкровища” („Нашите талантливи, ангажирани и активни, уверени в силите си, неповторими и отговорни европейски ученици”).

    В заключителната работна среща по проекта, състояла се от 30.04. до 05.05. в Братислава, Словакия, участие взеха двама педагози и двама ученици. През месеца преди срещата, ангажираните в работата по партньорството ученици и преподаватели обсъдиха темата за универсалните житейски ценности, важни за активното европейско гражданство. За срещата в словашката столица учениците подготвиха н ... Още>>

    Прегледи: 1012 | Добавено от: IСОУ | Дата: 2013-02-01

    Търсене

    Календар
    «  Април 2024  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930

    Нашата анкета
    За или против ядрената енергетика сте?
    Всички отговори: 159

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024