Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-03-29, 1:14 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2013 » Февруари » 1 » Първо СОУ „Свети Седмочисленици” – богат международен опит и европейски измерения
    2:13 PM
    Първо СОУ „Свети Седмочисленици” – богат международен опит и европейски измерения

    За учениците и учителите от Първо СОУ „Свети Седмочисленици” неусетно отлетяха двете години на международното партньорство по подпрограма „Коменски” на Програма „Учене през целия живот”, на което търговищкото училище беше координатор. Темата, по която партньори от девет европейски училища обменяха знания, мисли и идеи, беше „Нашите съкровища” („Нашите талантливи, ангажирани и активни, уверени в силите си, неповторими и отговорни европейски ученици”).

    В заключителната работна среща по проекта, състояла се от 30.04. до 05.05. в Братислава, Словакия, участие взеха двама педагози и двама ученици. През месеца преди срещата, ангажираните в работата по партньорството ученици и преподаватели обсъдиха темата за универсалните житейски ценности, важни за активното европейско гражданство. За срещата в словашката столица учениците подготвиха на английски език (работен за партньорството) презентация, свързана с подтемата за уважението: Как училищата могат да се превърнат в общности, в които отношенията се градят на базата на взаимно уважение? Предложеният от учениците краен продукт от работата по темата, подготвен и представен по оригинален и увлекателен начин на отличен английски, беше посрещнат от присъстващата на работните сесии публика с интерес и одобрение и приет като модел за модерна образователна институция, основаваща се на принципите на хуманната педагогика и ценностната система на европейския гражданин.

    Ученици и учители споделиха още мисли и идеи, касаещи темата за „Училището на 21-ви век”.

    Както винаги досега, работната среща беше съпътствана с богата и разнообразна програма, свързана с опознаването на местната история, бит, традиции и култура. За участниците от гостуващите училища бяха организирани екскурзии до културно-исторически забележителности (музеи, замъци, църкви). Гостите получиха възможност да се насладят на разходка с кораб по Дунав. Уникални преживявания предложи и посещението на местна керамична работилница, по време на която участниците във визитата с интерес проследиха пътя на керамичните изделия от грънчарското колело през залата за декорация до пещта.

    Краткият престой на връщане във Виена, една от най-красивите барокови столици и разглеждането на  обявения от UNESCO център на града за част от световното културно наследство, внесоха допълнителен акцент в културната програма на пътуването.

    Предстоят дни на оценка, равносметка и заключителна работа по проекта, но няма съмнение, че приключващото партньорство обогати изключително много международния опит (вече не само като партньор, но и като координатор) и разшири европейските измерения на Първо СОУ „Свети Седмочисленици”.

    Вторник, 08 Май 2012 14:45

    Прегледи: 1011 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Февруари 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728

    Нашата анкета
    Случват ли се чудеса по Коледа?
    Всички отговори: 107

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024