Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Събота, 2024-04-20, 2:33 AM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2014 » Февруари » 19 » „Нашата Европа”, нашата Италия ...
    11:32 AM
    „Нашата Европа”, нашата Италия ...

    В началото на февруари работната програма на нашето партньорство „Твоята Европа: демократично създаване и споделяне” ни поведе към Италия. Потеглихме с надежда да попаднем в по-малко снежна, по-топла и по-слънчева част от „нашата Европа”. Желанието ни се сбъдна ... Донякъде ...

    Вечният град ни посрещна окъпан от дъжд, с все още сивеещ небосвод и размит от влагата хоризонт. Но нямахме много време да се възхищаваме на римския пейзаж в стил „сфумато” и на небето, преливащо в сюрреалистична палитра от синьо-сиво-морави нюанси, защото ни чакаше още път до Латина – градът-домакин на работната среща.

    Латина е млад, създаден през 1932 година град, с модерна архитектура и богати и успяващи жители, по техните собствени думи. Научихме, че българският национал Тодор Скримов е играч на местния волейболен отбор. Е, не срещнахме нашето момче по улиците ... Следващия път ще си уговорим предварително среща.

    Италианското училище, построено преди около десетилетие, се намира в един от жилищните квартали на Латина. С нескрито задоволство (но само помежду си) установихме, че нашето родно школо е много по-хубаво във всяко отношение.

    През първия ден от визитата учениците се включиха в разнообразни дейности, някои от които предварително планирани от партньорите по проекта, а други-инициирани допълнително от домакините като част от програмата на срещата. Беше проведено работно ателие, по време на което учениците от всяка държава представиха своите проекти за лого на партньорството, след което интернационален екип подбра отделни елементи от предложените лога и създаде ново.

    Освен проект за лого като част от предварителната работа преди срещата в Италия, всяко училище трябваше да подготви още рисунки, колажи или фотоси, представящи демокрацията в съответната страна. А във фоайето на училището на всеки „национален отбор” беше предоставен кът, в който да изложи произведенията си. По този начин беше подредена съвместна изложба, представяща гледните точки на учениците към демократичните процеси в Обединена Европа.

    След успешното приключване на официалната част от програмата на визитата, цялото време на света и „Ла белла” Италия бяха наши. Всъщност, попаднахме в нещо като своеобразно безвремие, люшкащи се между вековете преди Христа, през средновековието и Ренесанса, до съвременна Италия. Всичко, което бяхме чули или чели за тази средиземноморска страна, се оказа вярно и невярно, очаквано и неочаквано. Но със сигурност беше очарователно, вълнуващо и емоционално. Често пъти оставахме без дъх, омагьосани от красотата, величието, романтиката или идиличното спокойствие  на заобикалящите ни картини и пейзажи: градски площади; Римския форум; Ватиканските музеи; рибарски градчета с бели къщи, разположени по бреговете на лазурните заливи и близките хълмове; планински селца, накацали по скалите и надвиснали над дълбоки клисури; каменни замъци и крепости, пазещи тайните на средновековни владетели и рицари и все още гордо извисяващи се над околните селища.

    Доволни сме, че съумяхме донякъде да избегнем утъпканите и комерсиализирани туристически пътища към опознаването на Италия. Почувствахме свежестта и соления дъх на средиземноморския бриз, изкатерихме стотици тесни и стръмни каменни стъпала, докоснахме се до велико изкуство и архитектура. Е, нямаше как да не се насладим на вкуса на италианския сладолед, седнали на испанските стълби... Или да не хвърлим монета във фонтана „Ди треви”... Но това все пак е нашата Италия такава, каквато ни докосна и омая и каквато с удоволствие споделяме с вас.

    Настава време да помислим за следващата визита по проекта. Предстои пътуване до Румъния в края на март. Темата на работната среща е „Активно участие на учениците в живота на местната обшност”. Със сигурност има какво да разкажем и покажем на нашите партньори, защото учениците от Първа гимназия винаги са показвали ангажираност към проблемите на града и с готовност са се включвали в обществения живот.

     

    Боряна Ботева,

    координатор на проекта

    Прегледи: 910 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Февруари 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    2425262728

    Нашата анкета
    Случват ли се чудеса по Коледа?
    Всички отговори: 107

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024