Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Събота, 2024-04-20, 3:34 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2014 » Декември » 23 » Коледен подарък за ученици и учители
    11:20 AM
    Коледен подарък за ученици и учители

    На 22 декември в Първо СОУ „Свети Седмочисленици” бяха тържествено открити новите кабинети по Български език и литература, носещи имената на Ботев, Вазов и Йовков. Кабинетите бяха ремонтирани, обзаведени и оборудвани със средства от училищния бюджет и от национална програма  „Модернизация на материалната база в училище”.

    Окончателното завършване на кабинетите беше като коледен подарък за ученици и учители.

    Всеки кабинет има свой собствен облик и представлява едно уникално естетично оформено образователно пространство:

    КАБИНЕТ "ХРИСТО БОТЕВ"

    Слял в едно поезия и борба, Ботев се е утвърдил като мяра за достойно човешко поведение. Философ по природа, гражданин на света, поетът революционер издига свободата като най-естественото човешко право и висша нравствена категория, а „единството на человеческий род” според   него трябва да твори само добро.

     Кабинетът по БЕЛ, който носи неговото име, приютява горди и достойни наследници на Христо Ботев, които растат свободни и смели в мечтите си, устремени към висшата цел да се реализират като успешни, честни и достойни хора.

     Стигнал до ненадминати естетически висоти, Ботев е цитиран  в специално фоайе в Сорбоната – Париж, в редицата “Великите поети на Европа”и ние се гордеем с това. Безсмъртните му стихове: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…” са наше верую. Ботевият дух пречиства помислите ни и осмисля делата ни.

    КАБИНЕТ "ИВАН ВАЗОВ"

              Всяка епоха ражда свои изключителни личности, носещи в себе си целия заряд на времето, в което живеят, но и също така изпреварили това време и надарени с духовна сила, която ги прави лидери.

              Иван Вазов – живял и творил на границата на две епохи, търси измеренията на националните добродетели и определя духовното съдържание на понятието Родина. Родината става вдъхновение, постоянна тема и основен образ в поезията му.  

             Вазов откликва на всичко “българско и родно”, но най-яркото измерение на „родното” е езикът и цитатът от одата “Българският език”  заема централно място в кабинета:

                Език свещен на моите деди,

                език на мъки, стонове вековни,

                език на тая, дето ни роди

                за радост не - за ядове отровни.

            Другият основополагащ образ в българското съзнание, около който се гради светът на родното е образът на майката. В стихотворението “На майка ми” поетът възпява свещения й образ:

                Ти ме роди, но ти ми даде

                и светлото, що в теб блещеше,

                ти и човека в мен създаде-

                ти два пъти ми майка беше!

    На България е посвещава всичко: “душа, сърце, любов, зари небесни,/ от теб приети – върнах ти ги в песни.”  Лириката му е олицетворение на сливането на човешкия дух с духа на родината. Не са мнозина тези, които могат достойно да заявят:  

                и аз на своя ред ще си замина,

                трева и мен ще расне над прахът.

                Един ще жали, друг ще ме проклина,

                но мойте песни все ще се четат.

             Човекът изчезва, но неговото дело и име остават - това велико име, което времето не може да заличи от паметта на българите е Иван Вазов...

    КАБИНЕТ "ЙОРДАН ЙОВКОВ"

    Творчеството на Йовков е едно неспиращо себепознание и разгадаване на Човека. То ни облагородява, смирява и ни носи покой. Светът на Йовков не само ни изразява, но и ни напътства, съди ни и ни опрощава, задава ни морални въпроси. Затова над дъската в кабинет Йовков стои питането: „ Бяла лястовица … Има ли я …” Отстрани броеницата от черни лястовици напомня за мъката в живота, но на стената отзад е Йовковата вяра: „… с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората .” До тези думи грее бялата лястовица на надеждата, доброто и спасението. Дано под нейните разперени криле в новия кабинет Йовков работата, отношенията и емоциите ни да бъдат белязани от мъдростта, човечността и любовта, които озаряват Йовковия свят. За да бъдат учениците ни не само знаещи и можещи хора, но и добри Човеци.

    Севдалина Зафирова

    Прегледи: 1148 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Декември 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Нашата анкета
    Случват ли се чудеса по Коледа?
    Всички отговори: 107

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024