Първо СУ"Св.Седмочисленици" гр.Търговище Петък, 2024-04-19, 7:02 PM
Добре дошли Гост | RSS      
Главно меню

Важни връзки
  • Главни учители
  • МОН
  • РУО Търговище
  • MOODLE
  • Електронен дневник
  • Шуменски университет
  • Национална педагогическа мрежа

  • Статистика

    Онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Влизане

    Начало » 2013 » Февруари » 1 » ДЕН НА ЗЕМЯТА В І СОУ СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ-2012
    2:21 PM
    ДЕН НА ЗЕМЯТА В І СОУ СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ-2012

    Във връзка с 42 години от обявяване на Международния ден на Земята учителите и учениците от І СОУ съвместно изготвихме план за организиране и провеждане на обявената седмица на Земята – 19-29.04.2012 г.

    На 19.04. се осъществи тържествено откриване на Седмицата, като официално бяха обявени предстоящите инициативи. Нашата десетдневка тази година  премина под надслов „Милиард действия в зелено” .Стартирахме отворена зелена книга под надслов „Ако си приятел на Земята, помогни за решаването на проблемите й”. Призовахме всички  да опишат своите инициативи за опазване на Земята,да разкажат за събития, които са осъществили.

    На 19.04.2012год., на еко-събитие по повод Седмицата на Земята ЦМДИ отчете резултатите от обявения конкурс"Еко-фантазии". Участниците трябваше да изработят предмети от рециклирани материали,които да имат естетическа стойност или практическо приложение. Със свои творби се включи и екоклуб "ГЕЯ" от нашето училище. Екофантазиите на учениците от отпадъчни или използвани материали бяха оценени високо от журито. Наградени с грамоти и предметни награди са творбите на: Фермин Ефанова 8в кл.Мелис Сунаева 8в кл. Севим Хюсеинова 8в кл.- "За най-оригинална идея " ; Ипек Абтулова 8в кл. - " За най-прецизна изработка"  Клубът получи и грамота "За интересен подход, обединяващ рециклирани и природни материали"

    Клуб „Зеленото бъдеще на моята синя планета” към проект „Успех”, събра ученици и преподаватели от І СОУ „Свети Седмочисленици” на първата си публична изява. Събитието беше посветено на Деня на Земята и по-конкретно – на замърсяването на световните водоизточници.

    С подкрепата на Озонаторна станция – Търговище, учениците от клуба са провели изследвания върху качеството на питейните и отпадни води в нашия град. Резултатите от тези проучвания, обобщени в презентации, са представяни на национални форуми, на които са получили висока оценка.

    Интересните проучвания не оставиха равнодушна и публиката на І СОУ. Клубът изказва специална  благодарност на Озонаторна стация – Търговище, която направи това проучване възможно.

    На 23.04.2012г. тържествено отбелязахме Деня на Земята. Водещите на тържеството Кристина Маринова и Елис Мехмедова ни представиха кратка информация за Деня на Земята в исторически аспект. Кръжочниците от екоклуб „Посланици на природата” апелираха към опазване на природата, като издигнаха множество  лозунги и призиви:

    „Да действаме”

    „Да експериментираме!”

    „Да мислим позитивно”

    „Да вдъхновяваме”

    „Да провокираме”

    Бяха връчени грамоти на отличилите се ученици от училището ни, участвали  в конкурса за есе на тема „Какво знаем за Антарктида” организиран от Българска академия на науките. Грамоти получиха:

    Дилян – 9б.

    Велислава – 10в.

    Пламен – 9а

    Официално открихме екокът в училище с множество засадени цветя, дървета и храсти, като символично прерязахме трикольорна лентичка. По инициативата „Дом за една птича песен” кръшни български хора.

    Организирахме и обявихме  „Открито студио” в кабинетите по география , биология  и химия всеки ден между 13,00 и 14,00 часа в седмицата на Земята.

    се прожектираха филми и представяха презентации на тема:

    - Най-красивите места в България;

    - Природни забележителности в България и по света;

    - Защитени обекти в България;

    - Горите  и защитените растения и животни в Търговище и региона;

    - Зелените паркове в Търговище;

    - Как да живеем зелено;

    - Водата-извор на живот;

    Учениците от 10-в и 12-в класове взеха активно участие при изработването на табла на тема:

    - 22 април – Ден на Земята;

    - Да спасим Земята

    - Аз събирам разделно отпадъци;

    - Най-красивите места в България.

    През седмицата на Земята бяха проведени уроци на открито по география в двора на училището и в парк Борово око с ученици от 7-10 клас и от начален етап.

    На 26.04 бе проведено състезанието „Земята-застрашеният дом на човечеството”, организирано от екоклуб „Посланици на природата”. То  протече в 3 кръга. В него участваха 3 отбора по 4 състезатели,  представители на 8-ми „А” „Б” и 9-ти „А” класове.

    Целта на състезанието бе да се затвърдят знанията у учениците за разделно събиране на отпадъците и опазване на околната среда.
    В първи кръг се припомниха изискванията за използване на 3-те контейнера.На практика  отборите се състезаваха в разделно събиране на хартия,стъкло и пластмаса, скачайки с чували.

    Вторият кръг бе свързан със сладък макет на Земята - красива торта.Състезателите се включиха символично в светкавичното унищожаване на отпадъци – чрез бързо изяждане на парчета торта.

    В третия кръг отборите се състезаваха в отговор на въпроси от забавна викторина.Спечели отборът от 9-ти „А” клас, събрал най-много точки от 3-те кръга. На трите отбора бяха връчени предметни награди.

    Водещи,жури и състезатели се почерпиха в края на състезанието със сладката и красива торта, символизираща планетата Земя.

    На 29.04 кръжочниците от екоклуб „Посланици на природата” участваха в екоразходка до местността „Мисионис”  съчетана със зелени забавни игри на открито.

    Разгледахме археологическите разкопки,насладихме се на красивата природа, поиграхме и се заредихме с много емоции от игрите на открито. Предстоят ни още много интересни и забавни мигове.

    Стремежът ни е всички тези инициативи да се превърнат в ежедневие за всички нас, за да изпълним девиза Мисли глобално, действай локално!

    Сряда, 02 Май 2012 00:00
    Прегледи: 1180 | Добавено от: IСОУ | Рейтинг: 0.0/0
    Всички коментари: 0
    Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
    [ Регистрация | Вход ]
    Търсене

    Календар
    «  Февруари 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728

    Нашата анкета
    За или против ядрената енергетика сте?
    Всички отговори: 159

    Архив


    Copyright IСОУ"Св.Седмочисленици" © 2024